Wat is rosacea en hoe ontstaat het? Rosacea is een chronische huidaandoening die ongeveer 5,4% van de bevolking voorkomt, maar in onze kliniek regelmatig wordt gezien. Rosacea betekent eigenlijk ‘rood als een roos’. Kenmerkend voor rosacea is de algehele roodheid in het gezicht wat gepaard kan gaan met ontstekingen op de huid. Wil je meer weten over Rosacea, lees deze blog verder!

Hoe ontstaat Rosacea?

De ontstaanswijze van rosacea is onbekend. Er zijn verschillende onderzoeken naar de oorzaak geweest die verschillende beweringen hebben gedaan. Er zijn studies die beweren dat het komt door een verwijding van het bloedvat, door forse bloedtoevoer in het gezicht en/of door een veranderd reactiepatroon van de bloedvaten op prikkels van binnenuit en buitenaf. Hierdoor blijft het bloed stilstaan en kan het een ontstekingsreactie uitlokken, met als gevolg algehele roodheid, zwelling en ontstekingen. Andere studies beweren dat het komt door de Demodex-mijt, een mijt die bij iedereen op de huid leeft. Deze mijt vermenigvuldigt zich en produceert eitjes en uitwerpselen in de dieper gelegen huidlagen. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie, wat rosacea veroorzaakt.

Uiterlijke kenmerken van Rosacea:

 • Algehele roodheid
 • Gesprongen vaten
 • Ontstekingen als rode bultjes en puistjes.
 • Geen mee-eters.

Oorzaak van gesprongen vaatjes (teleangiëctastieën):

Teleangiëctastieën (tele’s) ontstaan wanneer de kleine bloedvaten/ haarvaten in de huid hun elasticiteit verliezen. Het slapper worden van het bindweefsel van het bloedvat zorgt voor het verwijden van het bloedvat en dan wordt het zichtbaar op de huid. Dit kan komen door: genetische aanleg, ouderdom, afwisseling van extreme warmte of kou, zon, wind, zwangerschap, acne, medicijnen en/of alcoholgebruik.

Type Rosacea:

Type 1: Erythemateuze Rosacea, dit is een vorm van Rosacea wat voor algehele roodheid zorgt op het gezicht. Hierbij kunnen ook gesprongen vaatjes aanwezig zijn.

Type 2: Papulopustuleuze Roseacea, dit is een vorm waarbij er naast de algehele roodheid ook een ontstekingsreactie aanwezig is, wat ontstekingen veroorzaakt.

Type 3: Rhinophymateuze Rosacea, dit is een vorm van Rosacea, wat kenmerkend is voor de neus, dit wordt in de volksmond als een drankneus gezien. Door een ontstekingsreactie vervormt de neus in een bloemkoolachtig aspect. Deze vorm wordt voornamelijk bij oudere mannen gezien. Wat veel mensen denken is dat het door overmatig alcoholgebruik komt, maar dat is een fabel.

Type 4: Oculaire Roseacea, dit is een vorm van Rosacea rondom de ogen. Hierbij kunnen de ontstekingen van de ooglidranden en de huid eromheen ontstaan. Bij deze vorm is het aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts.

Externe factoren:

Bij rosacea spelen externe factoren een rol bij deze huidaandoening. Verschillende externe factoren kunnen de roodheid in het gezicht verergeren, dit wordt ook wel flushing genoemd. De roodheid zakt daarna weer langzaam weg. De volgende externe factoren kunnen rosacea verergeren/voor flushing zorgen: 

 • Alcohol. Dit heeft als effect dat de oppervlakkige bloedvaten zich verwijden in de huid.
 • Gekruid eten. Dit zorgt net zoals alcohol van verwijding van de oppervlakkige bloedvaten.
 • Medicijnen. Deze kunnen ook een vaatverwijdende werking hebben. Daarnaast kunnen medicijnen op korte termijn een positieve werking hebben op het verminderen van de diffuse roodheid, maar waarneer men stopt met het smeren van lokale medicijnen kan het in ernstige mate terugkomen.
 • Temperatuur en klimaat. Door de overgang van kou naar warmte of andersom, kunnen de bloedvaten verwijden, dit zorgt voor flushing. Wanneer jij onder de hete douche stapt, kan dit effect ook optreden.
 • Overgevoeligheid van cosmeticaproducten. Wanneer jij Rosacea type 2 hebt, is er een ontstekingsreactie aanwezig. Dit zorgt ervoor dat jij moeilijk cosmeticaproducten kan verdragen en leidt tot een irritatie tegen bepaalde stoffen. Hierdoor voelt de huid pijnlijk en branderig aan.
 • Stress. Dit is de grootste boosdoener in dit verhaal. Stress kan zorgen voor flushing en tevens voor verergering van de algehele roodheid en ontstekingsreactie van de huid. Probeer zoveel mogelijk stress te vermijden.
 • Hormonen. Wanneer vrouwen in de menopauze raken, kan dit voor verergering van de klachten zorgen. Mogelijk hangt dit fenomeen met ‘opvliegers’.

Differentiaaldiagnose:

Differentiaaldiagnose, is een diagnose die op deze huidaandoening lijkt, maar toch iets anders is. Wanneer een zijde van het gezicht aangedaan is, bijvoorbeeld de wangen, dan is de diagnose niet Rosacea maar Demodex folliculitis.

Behandelwijze Rosacea:

Ik denk dat ik hierboven genoeg informatie heb gegeven over de ontstaanswijze, uiterlijke kenmerken en externe factoren, dus hieronder worden de behandelmogelijkheden besproken. Rosacea is zeker goed te behandelen. Echter, is het Rosacea chronisch en dat wilt zeggen dat je er levenslang last van kan houden.

Bij Dermacura kunnen wij het volgende voor jou betekenen.

 • Productadvies op maat.
 • Renophase behandeling.
 • Behandeling door middel van chemische peelings.
 • Behandeling door middel van microneedling
 • Behandeling door middel van lasertherapie of IPL.

Productadvies op maat:

Afhankelijk van het type Rosacea en persoonlijke factoren worden producten uitgekozen die voor jouw huid van essentieel belang zijn. Wij hebben een breedscala aan producten voor Rosacea huiden.

Behandeling:

Doordat rosacea een chronische aandoening is, zal de aandoening levenslang behandeld moeten worden, mits hier baat bij is. Door de huid regelmatig (de frequentie verschilt per persoon) te behandelen is het mogelijk de rosacea onder controle te houden. Het behandelplan hangt af van het type rosacea en de persoonlijke wensen. Er bestaat geen standaardbehandeling voor rosacea, daarom wordt per persoon een persoonlijk behandelplan opgesteld.

De Renophase behandeling is een behandeling gericht op de rosacea en acne gevoelige huid. Deze behandeling zorgt ervoor dat de weerstand van de huid wordt opgebouwd, versterkt de huidconditie, maakt de huid gezond en zorgt voor minder flushing. Deze behandeling is en aanvulling en ter ondersteuning van de laser en IPL-behandelingen. Daarnaast kan deze behandeling het gehele jaar door ingezet worden. 

Een peeling heeft een exfoliërende werking, wat de dode huidcellenlaag van de huid verwijdert en ontstekingscellen oplost. Dit zorgt er ook voor dat ontstekingen in de huid worden opgeruimd.  Dit leidt tot verbetering van Rosacea type 2.

Een microneedling behandeling brengt op een gecontroleerde manier schade aan de oppervlakkige huidlaag door middel van naaldjes die opwaartse bewegingen maken in de huid. Doordat er op een gecontroleerde manier schade aan de huid wordt gebracht, wordt de fibroblast in de dieper gelegen huidlaag getriggerd om meer collageen en elastine aan te maken, dit is nodig om het bindweefsel en de bloedvatwanden te verstevigen. Daarnaast wordt er een cocktail van werkzame stoffen in de huid aan gebracht die voor een herstellende, hydraterende en kalmerende werking zorgt. Dus mocht jij last hebben van een trekkerig, pijnlijk of droog gevoel van de huid, dan kun jij baat hebben bij deze behandeling. 

Tot slot, biedt IPL en lasertherapie een uitkomst voor het verminderen van de algehele roodheid en zichtbare vaten. Dit leidt tot het egaliseren van de huidtint en kan er teven voor zorgen dat er minder flushing ontstaat door externe factoren, die hierboven zijn genoemd.

Kortom, jouw Rosacea is zeker te verbeteren. Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.