Ongewenste overbeharing

Iedereen heeft te maken met lichaamsbeharing, de één wat meer dan de ander. Voor sommige personen kan dit enorm storend en onwenselijk zijn met als gevolg onzekerheid en schaamte. Gelukkig zijn er verschillende ontharingsmethoden om van uw ongewenste beharing af te komen.

In de praktijk merken wij dat er veel vragen zijn over deze ontharingsmethoden. Daarom hebben wij voor u wat feiten en fabels verzameld!

 

De beharing neemt toe en groeit dikker en stugger terug na het scheren

Fabel: Naar deze stelling is veel onderzoek gedaan met als conclusie dat dit absoluut niet waar is dat haren vermeerderen, dikker en stugger terugkomen na het scheren. Normaliter is het uiteinde van een haar wat dunner. Op het moment dat u gaat scheren, wordt de haar afgekapt bij de haarschacht. Hierdoor kunnen de haren in het begin wat stugger en dikker aanvoelen. Naarmate de tijd vordert zal het uiteinde van de haar gaan slijten en zal de haar weer dunner aanvoelen. Ook zal de haar op den duur uitvallen en er een nieuwe haar van dezelfde originele dikte terug groeien. Daarnaast heeft scheren geen enkel effect op het haarzakje, waardoor meer haargroei niet gestimuleerd kan worden. Dus geen reden tot paniek!

Tijdens een laserontharing traject mogen de haren tussen de behandelingen door niet geëpileerd of geharst worden, maar wel geschoren. Wij merken dat onze cliënten hiervan schrikken, omdat zij bang dat zijn de haren dikker en stugger terugkomen. Deze aanname wordt gedaan, doordat er vaak wordt begonnen met scheren zodra er haren beginnen te groeien op bepaalde zones. Meestal begint dit in de puberteit. Onder leiding van hormonen wordt de haargroei gestimuleerd en worden de haren vermeerderd, donkerder en dikker. Tijdens dit proces wordt er vaak al vroeg gestart met scheren, waardoor het lijkt alsof de haargroei gestimuleerd wordt door het scheren, terwijl dit eigenlijk door de hormonale verandering komt. Hormoonveranderingen kunnen haargroei verergeren, bijvoorbeeld tijdens de puberteit, tijdens of na zwangerschap en tijdens de menopauze.

Laserontharing is definitief

Fabel: Officieel mogen we niet spreken van definitieve ontharing. Geen enkel laserapparaat is door de keuring instanties goedgekeurd voor permanente ontharing, maar wel voor haarvermindering. Het menselijk lichaam is erg goed in het repareren van zichzelf, waardoor behandelde haarzakjes na verloop van tijd gerepareerd kunnen worden en terug kunnen groeien. Hier kan een langere periode overheen gaan. Wanneer haren terug groeien, worden ze vaak lichter, fijner en kleiner in aantal. Daarom kunnen we niet spreken van permanente ontharing, maar kan dit wel opgemerkt worden als haarvermindering.

Laser en IPL zijn hetzelfde

Fabel: Er wordt onderscheidt gemaakt tussen twee verschillende mechanismen, laser en IPL. IPL is gebaseerd op licht ‘Intense Pulses Light’. Dit is een ander mechanisme dan een laser, zoals de Light Sheer Diode Laser, die wij in de praktijk voor ontharing gebruiken. Beide methoden kunnen ingezet worden voor ontharen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het behandelen van (over)beharing effectiever is met behulp van laser in vergelijking met IPL, omdat er minder behandelingen nodig zijn en doordat er minder na groei is. Maar nogmaals, beide methoden kunnen ingezet worden voor ontharing.

laser ontharing bikinilijn

Alleen donkere beharing kan met laserontharing behandeld worden

Feit: Laserontharing kan alleen ingezet worden voor donkere haren. Het doelwit van de laser is pigment in de haar. Het pigment in de haar absorbeert de laserstraling en zet dit om in warmte, waardoor de stamcellen van de haar dusdanig beschadigd worden en de haar niet meer in staat is om zichzelf te herstellen en terug te groeien. Bij blond, rood en grijs haar is er te weinig pigment aanwezig om het haarzakje te kunnen verwarmen en kapot te maken. Daarom werkt lasertherapie niet op blond, grijs en rood haar.

Blonde, grijze en rode haren kunnen niet permanent behandeld worden

Fabel: Blonde, grijze en rode haren kunnen behandeld worden, weliswaar niet door middel van lasertherapie maar wel door middel van elektrisch epilatie. Dit is een ontharingsmethode met behulp van een klein dun naaldje. Met dit naaldje wordt langzaam het haarzakje in gegleden. Door middel van stroom wordt er warmte afgegeven in het haarzakje waardoor het haarzakje verwarmd wordt en kapot wordt gemaakt. Echter is deze therapie erg tijdrovend en zijn er veel behandelingen nodig. Daarnaast zien we dat de haren veelal dunner terugkomen in plaats van verdwijnen.

In de zomerperiode kan ik niet behandeld worden met lasertherapie

Fabel: U kunt wel behandeld worden met lasertherapie gedurende de zomerperiode. Echter is het belangrijk dat de huid niet zongebruind is voor de laserbehandeling. Het contrast tussen huid en haar moet zichtbaar blijven voor de laser. Tevens zullen sommige plekken op het lichaam vrijwel niet blootgesteld worden aan zonlicht, waardoor deze zones meestal doorbehandeld kunnen worden zoals de oksels of de bikinilijn. Op het moment dat u zongebruind bent en het contrast tussen huid en haar slecht zichtbaar is, is het de beste oplossing om de behandeling te staken. Daarnaast adviseren wij om zon te vermijden en uw huid goed te beschermen met een zonbescherming tussen de behandelingen door. De huid mag niet zongebruind zijn!

benen ontharen lasertherapie

Er zijn meerdere behandelingen nodig met laserontharing

Feit: De haren doorlopen een bepaalde groeicyclus waarin de haren zich in 3 verschillende groeifases kunnen bevinden. Van buitenaf kunt u niet zien in welke groeifase de haar zich bevindt. Alleen de haren die zich in de eerste groeifase bevinden, kunnen effectief behandeld worden. Dit is niet mogelijk in 1 behandeling. Hier zijn meerdere behandelingen voor nodig om de zoveel weken. Op deze manier komen alle haren, die zich eerder niet in de juiste groeifase bevonden, uiteindelijk allemaal aan bod. Tevens zullen onderhoudsbehandelingen nodig zijn.

Door middel van lasertherapie worden de haren in de huid vernietigd

Fabel: De haren worden door de laser niet vernietigd. De stamcellen van het haarzakje worden door middel van lasertherapie dusdanig beschadigd dat het lichaam deze beschadiging vrijwel niet meer kan herstellen. Daardoor is het haartje niet meer in staat om terug te groeien.

Mijn huid wordt niet beschadigd door lasertherapie

Feit: Uw huid wordt door de lasertherapie niet beschadigd mits de behandeling op de juiste manier wordt toegepast door een goed opgeleide huidtherapeut. De laser werkt alleen op zijn doelwit, en dat is het bruine pigment van de haar in de huid. Dit wordt gedaan zonder het omliggende weefsel te beschadigen. Tevens beschikken de lasers in onze praktijk van koelelementen om tijdens de behandeling het omliggende weefsel te koelen en daarmee te beschermen.

Meer weten over onze ontharingsmethodes?

Bekijk onze ontharingsmethodes hier.