Melasma is een pigmentstoornis waarbij onregelmatig begrensde bruine tot donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht. Deze aandoening wordt ook wel “zwangerschapsmasker” genoemd omdat het vaak tijdens de zwangerschap wordt gezien, maar het kan ook door andere oorzaken komen. Melasma komt voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en is niet besmettelijk. Mensen met ernstige melasma kunnen zich soms zo erg voor de vlekken schamen dat ze zich onzeker voelen en soms niet meer de deur uit durven.
Bij melasma is er sprake van een “overgevoelig” pigmentsysteem. Hierdoor maken de pigmentcellen te veel pigment aan waardoor de huid ter plaatse donkerder wordt. Inmiddels zijn er een aantal factoren bekend die de pigmentaanmaak bij melasma doen toenemen.
Factoren:
- Hormonale factoren spelen waarschijnlijk de belangrijkste rol bij het ontstaan van melasma. Bij alle vrouwelijke geslachtshormonen, zoals progesteron en oestrogenen is aangetoond dat ze in staat zijn om de pigmentaanmaak te stimuleren. Melasma ontstaat dan ook vaak tijdens de zwangerschap. Bij sommige vrouwen verdwijnen deze vlekjes gelukkig weer spontaan na de bevalling.
- Sommige anticonceptiepillen kunnen melasma doen ontstaan of verergeren.
- Verder speelt (overmatige) blootstelling aan UV stralen een belangrijke rol. De UV stralen uit zowel de natuurlijke zon als de zonnebank kunnen beide melasma doen ontstaan.
- Andere factoren die in verband zijn gebracht met melasma zijn erfelijke factoren, het gebruik van bepaalde cosmetica en sommige anti-epileptische geneesmiddelen. Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen pigment aanmaak. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid even sterk reageren, ontstaat een meer vlekkerige bruine verkleuring van de huid.
- Bij sommige patiënten zijn er echter geen duidelijke uitlokkende factoren aan te wijzen.
Behandelwijze Melasma:
Doordat Melasma een chronische aandoening is, zal de aandoening levenslang behandeld moeten worden, mits hier baat bij is. Door de huid regelmatig (de frequentie verschilt per persoon) te behandelen is het vaak mogelijk om het melasma onder controle te krijgen en houden. Het behandelplan hangt af van het type melasma en de persoonlijke wensen. Er bestaat geen standaardbehandeling voor melasma, daarom wordt per persoon een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit behandelplan kan bestaan uit (een combinatie van) de volgende behandelingen:
- Microneedling met 70% Vitamine C of met Tranexamine. Vitamine C kan onder andere de aanmaak van pigment tegengaan. Microneedling zorgt ervoor dat tijdens de behandeling 80% meer opname is van actieve werkstoffen zoals vitamine C en tranexamine in de huid, wat een positieve werking heeft op de behandeling. Tranexamine kan er tevens voor zorgen dat vasculaire melasma wordt verminderd. Daarnaast werkt microneedling ook op de herstructurering van de huid, vermindering van pigment en algehele huidverbetering. Ten slotte, zorgen beide behandelingen voor het stabiliseren van het pigment en het reduceren van een terugval in de zomer.
- Chemische peeling middels Crystal Peel of de Mela Peel Forte. Een peeling is een vloeistof die aangebracht wordt op de huid. Deze peeling wordt in meerdere lagen aangebracht op de huid, waardoor de peeling dieper in de huid penetreert. Peelings kunnen zorgen voor vermindering van pigment wat een oplichtend/verhelderend effect heeft op de huid.
- Lasertherapie middels de Q-switch Nd:YAG laser, de laser levert een krachtige, zeer korte, gepulste lichtstraal. De puls van de Nd:YAG laser is precies lang genoeg om het pigment te verwarmen en de huid te ontzien. Deze lichtbundel zal door de huid heen gaan en de pigmenten in uiterst kleine deeltjes schieten. Deze kleinere deeltjes worden door het lymfvaten systeem opgeruimd. Hierdoor wordt de melasma verminderd.
- Camouflagetherapie middels camouflageproducten. Camouflagetherapie is een behandeling waarbij de huidtherapeut ongewenste kleurverandering in de huid zo min mogelijk zichtbaar zal maken. Dit wordt gedaan door middel van een camouflagecrème. Dit is een sterk geconcentreerde crème die gemengd wordt om zo veel mogelijk op de normale huidskleur te lijken. Deze crème bedekt alleen tijdelijk en neemt de ontsiering niet weg.
- Thuisproducten met Vitamine C, Tranexamine of een pigmentbleker of -onderdrukker inclusief dagelijks gebruik maken van een zonbeschermingsproduct is een vereiste. Deze verzorgingsproducten worden tijdens en na het behandeltraject ingezet om tot het gewenste behandelresultaat te komen. Het dagelijks verzorgen van de huid zorgt tevens voor het behouden van behandelresultaten.
Kortom, jouw melasma zeker te verbeteren. Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.