Steeds meer mensen weten de huidtherapeut tegenwoordig te vinden. Echter merken wij dat er nog genoeg onwetendheid bestaat omtrent ons vakgebied. Sommige mensen hebben er nog nooit van gehoord of hebben er wel van gehoord maar weten niet of maar gedeeltelijk wat huidtherapeuten doen. In dit blog geven wij daar antwoord op.

Huidtherapeuten beslaan een breed werkveld

De huidtherapeut is dé paramedicus voor de zorg van ons grootste orgaan, de huid! Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend. Er bestaan namelijk heel veel verschillende huidaandoeningen die kunnen ontstaan op allerlei verschillende plekken op het lichaam. In de praktijk zien wij cliënten van jong tot oud met verschillende huidproblemen en proberen van een ongezonde huid weer een gezonde huid te maken.

 

Medisch en Cosmetische huidbehandelingen

Zowel medische als cosmetische aandoeningen worden door ons behandeld. Het kan afwisselen van milde, matige of ernstige acne, littekens, lipoedeem en lymfoedeem tot huiverbetering in allerlei facetten, verwijderen van overbeharing, vaatjes, pigment, tatoeages en vervelende plekjes en vlekjes zoals fibromen en steel- en ouderdomswratjes op de huid.

Daarnaast biedt Dermacura ook dermatografie aan, oftewel medische tatoeage.

 

Preventieadvies huidproblemen

Naast het behandelen van huidproblemen geven huidtherapeuten ook voorlichting en advies, coaching in leefstijl- en gedragsverandering en stimuleren we zelfmanagement bij (chronische) indicaties. Dit vormt dan ook een belangrijk onderdeel van onze rol als huidtherapeut. Wij werken dan ook veel samen met huisartsen en medisch specialisten die vaak naar ons doorverwijzen.

 

Verwijzing niet nodig, maar komt wel voor

We krijgen vaak de vraag of een verwijzing noodzakelijk is om in aanmerking te komen voor huidtherapie. Het antwoord is, nee. Huidtherapeuten zijn direct toegankelijk. Iedereen kan dus een afspraak maken bij de huidtherapeut. Echter is er soms wel een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist om in aanmerking te komen voor bepaalde vergoedingen bij uw zorgverzekering voor huidzorg. Daarnaast kan uw huisarts of medisch specialist u ook doorverwijzen naar de huidtherapeut indien uw klacht door de huidtherapeut behandeld kan worden.

 

Opleiding en kwaliteit

Alle huidtherapeuten van Dermacura hebben een 4-jarige HBO opleiding afgerond, zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en beschikken over een AGB code. Daarnaast zijn wij aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Het beroep huidtherapie is opgenomen in de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG artikel 34). Met regelmaat worden de huidtherapeuten bijgeschoold om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Uw huid, onze zorg!

 

Heb je nog een vraag?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over de rol van huidtherapeuten. Bezoek onze contactpagina, bel ons nummer en stel je vraag. Op deze pagina kun je ook direct een afspraak maken.