Zonlicht

Zonlicht of ook wel daglicht genoemd, bestaat voornamelijk uit UV-straling. UV-straling staat voor Ultravioletstraling en bestaat uit 3 soorten:  

  • UV-A, deze vorm van UV-straling zorgt voor het aging proces van de huid. Dit wil zeggen dat het voor huidveroudering kan zorgen, denk hierbij aan gesprongen vaatjes, pigmentvlekken, fijne lijntjes en op de lange termijn tot rimpels. UV-A straling is altijd aanwezig, het kan door de wolken en glas heen komen.
  • UV-B, deze vorm van UV-straling zorgt voor het bruin worden van de huid maar tegelijkertijd voor burning, wat verbranden betekent. Je kunt van UV-B verbranden en dat leidt tot DNA-schade van de huid. Dit kan op latere leeftijd wellicht uiten tot huidkanker. Anderzijds onder invloed van UV-B straling maak je in de lente en zomermaanden vitamine D aan. Vitamine D is goed voor skelet, weerstand, spieren en jouw humeur!  
  • UV-C, deze vorm van UV-straling komt niet aan op de aarde, want dit wordt beschermd door de ozonlaag.  

Daarnaast is er een UV-index, dit is een graadmeter hoe krachtig de UV-straling op een dag is. Dit kun jij online vinden via het KNMI of weerstations. In het najaar en in de winter is er een lage UV-index dan in het voorjaar en in de zomer. Daarom is het belangrijk om inde lente en zomermaanden goed te beschermen tegen UV-straling middels zonnebrand.  

Zonnebrand

Zonnebrand is verkrijgbaar in verschillende beschermingen. Dit wordt aangegeven met een SPF, dit staat voor Sun Protector Factor. In zonnebrand zit standaard bescherming tegen UVB-straling. Echter, niet altijd voor UVA-straling. Daarom is het belangrijk om de voorzijde of achterzijde van het product te raadplegen of er bescherming voor UVA-straling in zit. Ongeveer 1/3 deel van de aangegeven SPF geeft bescherming tegen UVA-straling. Daarnaast geeft de PA-graadmeter aan hoe goed jij beschermd bent tegen UVA-straling. Hieronder de PA-graadmeter: 

  • PA+        = geeft een klein beetje bescherming tegen UVA-straling 
  • PA++      = geeft een matige bescherming tegen UVA-straling 
  • PA+++    = geeft een hoge bescherming tegen UVA-straling 
  • PA++++  = geeft een zeer hoge bescherming tegen UVA-straling 

Bovendien is het belangrijk dat jij de houdbaarheid van de zonnebrand checkt. Op de achterzijde van het product staat dit omcirkelt. De meeste zonnebrandproducten zijn ongeveer 12 maanden houdbaar na het openen van de verpakking. Indien de zonnebrand langer dan de aangegeven houdbaarheid open is, dan zijn de werkzame ingrediënten verloren gegaan en geeft de zonnebrand geen optimale bescherming meer. 

Smeren

De literatuur geeft aan dat er minimaal 2 mg/cm2 moet worden gesmeerd voor optimale bescherming. Dit houdt het volgende in: 

  • De armen en benen hebben 4 eetlepels met zonnebrand nodig. 
  • De romp en buik hebben 2 eetlepels met zonnebrand nodig. 
  • Het gezicht en nek hebben 2 theelepels met zonnebrand nodig. 

De twee theelepels staat gelijk aan twee vingers, jouw wijsvinger en middelvinger, met een streep zonnebrand. Wist jij dit? Het is belangrijk dat er om de 2 uur zonnebrand wordt aangebracht voor optimale bescherming. Evenals wanneer je in contact bent geweest met water en/of zweet.

Zonbescherming

Naast het smeren van zonnebrand is het belangrijk om andere maatregelingen te treffen. Tussen 11:00 – 16:00 uur is de zonkracht op zijn sterkst, probeer daarom de zon in deze uren het meest te vermijden. Probeer de schaduw op te zoeken. Tevens, kan jij jouw huid beschermen met (UV-werende) kleding, hoed of pet en een zonnebril.

Nawoord

Met zonnebrandcrème kun jij evengoed bruin worden, het zorgt er alleen voor dat de kans op verbranding wordt verminderd en dat er geen DNA-schade optreedt. SPF is de beste anti-aging product wat jij kan hebben in jouw skincare routine. Wij willen dat ieders huid op een natuurlijke en verantwoordelijke manier bruin en ouder wordt. Daarom wensen wij jullie veel smeerplezier en geniet op verantwoordelijke manier van de zon.  

Wij hebben meerdere zonnebranden in ons assortiment die aan hoge beschermingseisen voldoen van merken als o.a. Alhydran, Babor, Dermaceutic, La Roche-Possay en ZO Skin Health. Wil jij productadvies omtrent zonbescherming? Kom dan gezellig langs bij een van onze Huidtherapeuten, wij helpen jou graag verder. Boek nu een afspraak!

 

 

 

Literatuurlijst: 

  • DOI: 10.1029/2004RG000155 
  • DOI: 10.1007/978-3-540-79341-0_21