Het voorjaar is weer aangebroken. De zon schijnt vaker en pigmentvlekken worden meer zichtbaar. Wat kun je nou het beste doen met je pigmentgevoelige huid? In dit blog geven wij daar antwoord op.

 

Wat is pigmentatie

Veelal is de grootste oorzaak van pigment, de zon. Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine in de huid. Melanine beschermt de huid niet alleen, maar zorgt er ook voor dat de huid bruiner wordt. Te veel blootstelling aan de zon kan echter tot blijvende pigmentatie leiden in de huid.

 

Tip 1: Vraag advies aan een huidtherapeut

Op het moment dat u merkt dat u een pigmentgevoelige huid heeft raden wij u aan om naar de huidtherapeut te gaan om daar uw huid te laten beoordelen. Uw huidtherapeut kan achterhalen om wat voor pigmentatie het gaat. Pigment kan niet alleen ontstaan door zonlicht, maar ook door hormonale schommelingen, medicatie of door bepaalde ziektes. Ook wordt er onderzocht of het gaat om oppervlakkig of dieper gelegen pigment. Aan de hand daarvan kan er een behandelmethode gekozen worden.

 

Tip 2: Laat een persoonlijk behandelplan opstellen

Laat een persoonlijk behandelplan opstellen door uw huidtherapeut. Er bestaan verschillende behandelingen om pigmentatie te verminderen middels lasertherapie, camouflagetherapie of chemische peelings. Camouflagetherapie en enkele chemische peelings kunnen veilig tijdens de zomerperiode ingezet worden. Voor de overige behandelingen adviseren wij veelal om deze voor of na de zomerperiode te ondergaan om het complicatierisico zo klein mogelijk te houden.

 

Tip 3: Gebruik de juiste huidproducten (behandelen & genezen)

De juiste producten gebruiken voor uw huid. Door het gebruik van de juiste producten kunt u niet alleen pigmentatie behandelen, maar ook voorkomen. En voorkomen is beter dan genezen. Vooral met de zomer op komst kunnen we u er niet genoeg op wijzen dat het essentieel is om een goede zonbescherming te gebruiken die de huid beschermd tegen UV-A en UV-B. Hierdoor kunt u niet alleen nieuw pigment voorkomen maar ook voorkomen dat bestaand pigment erger wordt.

Naast zonbescherming is het ook belangrijk dat u producten gebruikt die de aanmaak van melanine onderdrukt. Bepaalde ingrediënten zoals Vitamine A zuur en Vitamine C kunnen pigment oplichten. Echter is het van belang om deze producten onder begeleiding van uw huidtherapeut te gebruiken, aangezien bepaalde ingrediënten niet in de zomerperiode gebruikt mogen worden.

 

Laatste tip: Zoek wat vaker de schaduw op

Bescherm uzelf niet alleen met een zonbeschermingsproduct tegen de zon, maar draag een hoed of pet of zoek wat vaker de schaduw op. En ja, ook dan kunt u gewoon bruin worden 😉

 

Meer weten?

Lees alles over de behandeling van pigmentatie en stappen die je kunt zetten om verdere pigmentatie te voorkomen.