Roodheid in de huid kan ontstaan door verwijding van de bloedvaten en verdwijnt meestal vanzelf weer. Maar wanneer dit continu aanwezig blijft kan dit een gevolg zijn van een vaatafwijking of een ontstekingsreactie in de huid.

In de praktijk zien wij regelmatig cliënten op spreekuur met verschillende vaatafwijkingen in de huid. Wij merken dat deze verschillende vaatafwijkingen vaak door cliënten door elkaar worden gehaald. Daarom zetten wij de meest geziene vaatafwijkingen voor u op een rijtje in deze blog.

 

Spider Neavus (oftewel bloedspinnetje)

roodheid huid spider neavus

Een spider neavus is een onschuldige vaataandoening die op kinderleeftijd al kan voorkomen. Soms kunnen ze spontaan verdwijnen en soms hebben ze wat hulp nodig als ze als storend worden ervaren. Het gaat vaak om een plaatselijke verwijding van een klein huidvaatje met een rood speldenknopje in het midden waaruit kleine bloedvaatjes uitwaaieren. Dit kan op een spin lijken, vandaar de naam ‘spider neavus’.

 

Couperose

Roodheid huid Couperose

Couperose kenmerkt zich vooral door een netwerk van zichtbare bloedvaatjes in het gezicht, voornamelijk op de wangen, neus en de kin. Daarbij kan ook algehele roodheid gepaard gaan. Couperose wordt veroorzaakt door verzwakte vaatwanden.

Meestal is deze aandoening familiair, dat wil zeggen dat dit in de familie voor kan komen.

 

Rosacea

roodheid huis rosacea

Rosacea is een ontstekingsreactie in de huid wat zich kenmerkt door roodheid die gepaard gaat met puistjes. De roodheid is vaak diffuus, dat wil zeggen aaneengesloten. Dit zie je vaak als een blos in de huid die in dit geval vaak gepaard gaat met ontstekinkjes op de wangen en op de neus. Bij deze huidaandoening voelt de huid soms branderig en kan de roodheid opvlammen door bijvoorbeeld UV-straling, warmte-kou, stress, alcohol en agressieve huidverzorgingsproducten.

 

Verschil tussen de types Roodheid in de huid

Het grootste verschil tussen de roodheden is dat een spider neavi vaak om 1 plaatselijk plekje gaat en deze vrijwel geen klachten geeft. Het bij couperose alleen een vaatnetwerk betreft en rosacea meestal complexer is doordat deze met meerdere huidklachten gepaard gaat.

 

Behandeling is mogelijk

De meeste soorten roodheden kunnen wij in de praktijk goed behandelen. Hierbij maken wij gebruik van lasertherapie middels KTP of IPL of coagulatie. Bij rosacea worden aanvullend peelings en een combinatie van thuisproducten toegepast om de ontstekingsreactie in de huid te behandelen.

Lees meer over de behandelmethodes