Huidaanhangsels kunnen bij iedereen voorkomen, meestal wordt dit gezien op middelbare leeftijd. Echter, neemt de prevalentie toe bij een leeftijd van zestig jaar. Het zijn goedaardige ontsieringen van de huid en kunnen hinder en ongemak verzorgen. Maar hoe kom je van deze huidaanhangsels af? Lees vooral deze blog verder! 

 

Er zijn verschillende soorten goedaardige huidaanhangsels. Deze vormen zullen hieronder eerst worden toegelicht, herken jij jezelf hierin? 

Xanthelasmata 

Deze huidafwijking komt vaak voor rondom de oogleden. Het zijn goedaardige plaatselijke platte vetophopingen die vaak bij volwassenen worden gezien. De aandoening ziet eruit als platte gelige plekken en ziet men op en rondom de oogleden. Xanthelasmata ontstaat door een stoornis in de (plaatselijk) vetstofwisseling. Daarnaast kan het een uiting zijn van een te hoge bloedcholesterol gehalte, dit is niet altijd het geval. 

 

Gerstekorrel  

De gerstekorrel oftewel Milia is een kleine cyste gevuld met keratine, wat lijkt op een klein wit bolletje in de huid. Het ontstaat door een verstopping van de afvoergang van de talgklieren of de zweetklieren. Veelal wordt deze afwijking verward met een pukkeltje. Echter, bevindt zich bij een gerstekorrel de bovenste huidlaag eromheen. Gerstekorrels kunnen zomaar ontstaan (meestal op het gelaat) en worden ook wel gezien bij een droge huid, een veelal voorkomende plek in het gelaat zijn de ogen.  

 

Verruca Seborroica   

Verruca Seborroica oftewel ouderdomswratten zijn één van de meeste voorkomende goedaardige huidafwijkingen. Vaak nemen ouderdomswratten toe naarmate men ouder wordt. De oorzaak is tot op heden nog onbekend.  Ze kunnen verschillende kleuren en groottes aannemen die soms enkele millimeters tot centimeters groot kunnen zijn. Meestal verspreiden zich de ouderdomswratten over het lichaam, met name de romp. Het aantal kan sterk variëren van enkele tot tientallen.   

 

Fibromen  

Fibromen oftewel steelwratjes, wie kent ze niet?  

Dit zijn veel voorkomende goedaardige huiduitstulpingen die overal op de huid kunnen voorkomen. Steelwratjes kunnen genetisch bepaald zijn en kunnen door wrijving gestimuleerd worden. Ze zijn vaak huidkleurig of lichtbruin van kleur en de voorkeurplaatsen liggen in de hals, oksels, onder de borsten of in de liezen. In de loop der jaren kunnen er steeds meer fibromen op de huid ontstaan.  

 

Dermatosis papulosa nigra 

Dermatosis papulosa nigra zijn kleine, of bruine goedaardige huiduitstulpingen bij de donkere huid. Deze huidaandoening komt voornamelijk bij een Fitzpatrick V of hoger voor. Deze vorm zit voornamelijk op het gezicht gelokaliseerd.  

 

Behandelwijze huidaanhangsels 

Maar hoe kom je van deze soorten huidaanhangsels af? Hieronder vertel ik over verschillende interventies die huidaanhangsels kunnen behandelen. Deeze interventies zorgen ervoor dat eventueel door warmte de eiwitten van de huidaanhangsels gaan stollen, hierdoor veranderen zij qua vorm en kleur. Dit is de reden dat het gezien wordt als lichaamsvreemd weefsel en het opgeruimd wordt. De wondgenezing gaat soms gepaard met een korstje. 

Bij Dermacura kunnen wij het volgende voor jou betekenen: 

  • Coagulatie 
  • Zapper 
  • Curretage  
  • Lasertherapie  

Bij coagulatie met blendof diathermiewordt een klein dun naaldje in de huid gestoken. Door een elektrisch stroompje worden de cellen verwarmd waardoor ze van structuur veranderen. Dit heeft tot gevolg dat het lichaam deze cellen gaat opruimen. 

Bij coagulatie met de zapper gebeurt dit ook maar wordt gebruik gemaakt van een klein en handig apparaat op veilige laagstroom. Dit apparaat is voorzien van een puntige elektrode die net boven de huid wordt gehouden. Hierbij wordt het plekje weggebrand.  

Bij curettage worden oppervlakkige huidveranderingen door middel van een scherp ringetje, de curette, veilig en zeer efficiënt weg geschraapt.    

Bij lasertherapie wordt middels een laserpen een lichtpuls afgegeven op de plek van het huidaanhangsel. Het licht wordt omgezet in warmte, waardoor het weefsel gaat stollen en van structuur veranderd. Dit heeft tot gevolg dat het lichaam deze cellen gaat opruimen.  

 

Kortom, jouw huidaanhangsels zijn zeker te verwijderen. Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.